Domowe sposoby na jesienne przeziębienia

Pomimo pogody za oknem możemy odczuwać skutki przesilenia jesiennego. Wiąże się to nie tylko z mniejszą energią, ale też niższą odpornością. Do tego noce są już chłodne i łatwiej złapać grypę. Jak wyleczyć się naturalnymi sposobami?

 

# Ziołowe napary

Rumianek z miodem zadziała kojąco. Tymianek przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, ale też wykrztuśnie. Szałwia pomoże odkazić nam gardło. Na czas choroby to zdecydowanie lepsze wybory niż czarna herbata.

 

# Napar z imbiru

Zetrzyj około 3 centrymetrowy korzeń imbiru i gotuj przez około 15 minut. po przestudzeniu dodaj wyciśnięty sok z cytryny oraz opcjonalnie miód. Polecamy pić nie tylko przy pierwszych objawach grypy. W okresie jesienno - zimowym można też pić to profilaktycznie, dla podniesienia odporności.

 

# Płukanka z soli himalajskiej na ból gardła

Potrzebujesz letnią wodę w szklance oraz od półtorej do trzech łyżeczek soli. Najlepiej sól himalajska lub morska, w ostateczności zwykła kuchenna. Takim roztworem należy płukać gardło rano i wieczorem. Przy większym zapotrzebowaniu co około 4 godziny.

 

# Zachowaj lekką dietę

Przy grypie tracimy apetyt. Ważne, aby nie obciążać organizmu niepotrzebnymi procesami trawiennymi. Unikaj tłustych i smażonych potraw. Nabiał powoduje zwiększenie wydzialania śluzu, też lepiej go odstawić na ten czas. Surowe warzywa i owoce też nie każdemu mogą posłużyć w tym czasie. Lepiej stawiać na gotowane lub duszone na parze oraz zapiekane potrawy. Można też zastosować przez 1 - 2 dni monodietę z oczyszczającej organizm kaszy jaglanej.

 

# Daj sobie czas na wyzdrowienie

Jeśli tylko możesz zrezygnuj z obowiązków. Odpoczywaj. Wysypiaj się. Dbaj o siebie. Dużo pij wody i herbat. Odsuń od siebie wszelkie poważne decyzje, które mogą zaczekać. Wycisz się i porób to,  na co masz ochotę.  Często grypa to też głośna oznaka organizmu "STOP,  zwolnij".

Życzymy dużo zdrowia!